Monday, November 15, 2010

Melayu, Cina, India & Orang Kedah - Part 1

1) Kejayaan sesuatu peradaban / tamadum bermula daripada bangsa yang membentuk peradaban / tamadun tersebut. Tamadun Islam mekar dan berkembang sesudah bangsa Arab mula memeluk agama Islam. Bermula dari zaman Rasulullah SAW, kemudiannya diteruskan oleh Khalifah - Khalifah Ar-Rasyidun, seterusnya dikembangkan oleh Empayar Ummaiyyah, Abbassiah dan akhirnya Empayar Uthmaniah Turki. Perkembangan syiar Islam berkembang seiring dengan budaya Arab. Orang Melayu mula memeluk agama Islam pada abad ke12 sejak Sultan Muzaffar Shah 1 dari Kedah memeluk Islam, manakala Sultan Megat Iskandar Shah yang lebih dikenali sebagai Parameswara memeluk Islam pada 1303. Hasilnya syiar Islam berkembang selari dengan budaya Arab yang matang dan berkembang maju lalu telah memajukan lagi peradaban orang Melayu di kepulauan Melayu Archipelago.

2) Malangnya sejak kepaulauan Melayu telah dijajah oleh kuasa asing, bermula dengan Empayar Portugis selama 450 tahun telah sedikit sebanyak menghakis jati diri bangsa Melayu. Kesannya orang Melayu menjadi bangsa yang jumut, bongkak, riak, takbur, sombong, berlagak, malas, berpemikiran pendek dan tertutup, tamak, penting diri sendiri yang akhirnya juga memberi kesan buruk terhadap Islam.

3) Pandangan yang bakal dikemukan nanti hanyalah pandangan peribadi aku yang bukan bersifat ilmiah. Ianya sekadar keikhlasan hatiku bila mana melihat suasana ekonomi dan politik orang Melayu sendiri yang ternyata gagal bersaing dengan bangsa lain di dalam tanah air sendiri. Pada ketika kekuatan ekonomi negara Malaysia sendiri dikuasai oleh bangsa lain yang terdiri dari populasi yang lebih kecil berbanding bangsa Melayu yang terlalu bergantung kepada kuasa politik yang juga sedang menghakis disebabkan bangsa lain yang lebih kiasu dari bangsa Melayu yang lebih apologetik dan terkebelakang.

4) Orang Melayu yang suatu ketika dahulu merupakan pedagang yang hebat dan mashur di seantero kepulaun Melayu hatta di dunia sekali pun. Bangsa India, Arab, Cina serta bangsa - bangsa Eropah berlumba - lumba untuk berdagang dengan orang Melayu suatu ketika dahulu yang akhirnya telah membuatkan mereka bertindak dengan menjajah Tanah Melayu. Selepas merdeka, orang Melayu telah menjadi bangsa yang tamak dalam berniaga, malah sanggup menipu dan menganiayai saudara sebangsa hanya sekadar mengejar keuntungan diri. Hasilnya orang Melayu telah mengaut keuntungan berlipat kali ganda dalam sekelip mata, malangnya keuntungan tersebut sekadar sementara bukan bersifat jangka panjang. Berbanding orang Cina, bila berniaga mereka sanggup mengaut keuntungan yang sedikit tetapi bersifat jangka panjang dan berkekalan.

5) Mungkin orang Melayu boleh belajar dari pendekatan yang dipraktikkan oleh syarikat McDonald pengeluar makanan segera terbesar dunia. McDonald terkenal sebagai syarikat yang menjual servisnya berbanding menjual burger, suatu pendakatan yang prakmatik dan dinamik dimana orang Melayu harus mencontohi kepada prinsip "we are not selling our services or our products but we are selling ourselves". Kepercayaan yang dipertaruhkan oleh pelanggan bakal menjadi pemangkin kepada masa depan suatu perniagaan tersebut, bukannya servis atau produk yang dipertaruhkan. Hasilnya pelanggan telah mempertaruhkan kepercayaan mereka kepada suatu syarikat tersebut kerana yakin dengan kemampuan suatu syarikat tersebut. Pendekatan inilah yang harus diterapkan oleh ahli perniagaan Melayu.

6) Orang Melayu juga secara keseluruhannya lebih bersikap berpolitik, samaada dalam mana - mana organisasi mahupun dalam perniagaan baik dalam sektor swasta mahu pun dalam sektor awam. Hasilnya sesuatu matlamat orgnisasi mahupun syarikat tersebut sering gagal dalam mencapai matlamatnya. Berbeza dengan bangsa lain yang lebih serius, lebih fokus dan berpandangan jauh, hasilnya mereka telah menjadi terkehadapan dalam setiap bidang masing - masing.

7) Sikap dengki dan tamak yang juga amat mendalam di kalangan orang Melayu, orang Melayu sanggup menggadai prinsip dan maruah atau harga diri hanya kerana cemburukan rakan sebangsa. Sanggup bermain ilmu hitam, mengguna kuasa yang ada hanya untuk menjatuhkan rakan sebangsa bagi kepentingan peribadi. Ia jelas terdapat di dalam parti - parti politik yang dikuasi orang Melayu samaada dari UMNO mahupun PAS dan juga dalam sektor awam mahu pun swasta. Begitulah yang berlaku dengan perjuangan Islam plastik PAS, hanya semata - mata ingin menjatuhkan UMNO, yang didalangi oleh tukang karut yang tersohor Nik Aziz Nik Mat. Beliau sanggup mengkafirkan saudara seagama dari UMNO, malah dipercayai telah menyatakan "kalau tiba - tiba kita ditakdirkan mati / meninggal dunia ketika menentang UMNO, maka kita dikira mati syahid". Jelas di sini Nik Aziz cuba mengambil alih peranan Allah dan menjatuh hukum terhadap umatnya. Ini semua disebabkan perasaan cemburu dan benci serta riak beliau terhadap saudara seagama dari UMNO. Inilah sikap Melayu sejati yang tersemat kukuh dalam sanubari Nik Aziz dan PAS.

8) Rasuah telah dihalalkan dan diharuskan di dalam ajaran Islam ala PAS, rasuah undi PAS masuk syurga juga merupakan salah satu ajaran sesat parti PAS, malah ianya juga bersifat peras ugut.

9) Orang Melayu juga mempunyai sikap mempercayai sesuatu secara melulu dan rigid, ini jelas terdapat dalam soal - soal berkaitan hukum fikah. Contohnya dalam soal adat bersalam - salaman sesama Islam, yang bertujuan bagi mengeratkan silaturrahim telah disempitkan kepada sesama muhrim sahaja, taklik nawaitu bagi mengeratkan silaturrahim sesama kita telah disempitkan dan dihalang oleh taklik fikah. Soal yang mementingkan perkara ranting - ranting lebih dari soal pokoknya, telah menyebabkan orang Melayu dan Islam menjadi jumud dan ketinggalan. Kesannya pasti akan menyebabkan saudara bukan Islam terus hilang minat bagi mendalami Islam atau kepada yang masih berjinak - jinak untuk memelukkan Islam akan terus membatalkan impian atau niat mereka untuk memeluk Islam. Soal orang bukan Islam harus bersunat terlebih dahulu sebelum memeluk Islam lebih ditekankan, bukannya soal Tauhid yang harus ditekan terlebih dahulu. Kita harus mengambil ikhtibar dari kisah syiar Islam di zaman Rasulullah SAW yang mengambil pendekatan dalam meyemai soal Tauhid terlebih dahulu berbanding soal Fikah dalam syiarnya.

10) Begitulah juga dalam soal merokok yang dimakruhkan, manakala soal memakai gelang tangan di kalangan lelaki telah diharamkan. Merokok adalah amalan yang jelas membahayakan kesihatan berbanding meminum arak atau memakai gelang tangan di kalangan lelaki, malah dipercayai arak boleh bertindak sebagai ubat, manakala gelang tangan dapat meningkatkan perjalanan darah penggunanya. Inilah bahananya jika setiap orang itu terlalu berceramuk dalam amalannya sehinggakan lebih mengutamakan soal - soal ranting dari soal - soal tiang atau asas yang sepatutnya didahulukan terlebih dahulu.              

No comments:

Post a Comment