Wednesday, September 21, 2011

Perjuangan Ikhlas

1) Baru - baru ini aku berkesempatan bertemu dengan Datuk Idris ketika menghadiri suatu program majlis sambutan hari raya Kelab Chedet bersama Tun Dr. Mahathir. Ia merupakan pertemuan singkat yang berlaku secara kebetulan sahaja.

2) Datuk Idris yang dikenali melalui mulut saudara Najieb Mokhtar, merupakan seorang pejuang yang jujur dalam perjuangannya - perjuangan dalam mempertahankan dan memartabatkan bangsa, agama dan negara. Beliau yang dikenali merupakan seorang yang "behind the scenes" ketika era Tun Dr. Mahathir menjadi PM dan merupakan seorang yang rendah diri.

3) Ini dapat dipastikan ketika beliau datang ke majlis tersebut tanpa dikenali, beliau terus pergi ke meja belakang untuk mendapatkan tempat, berebut bersama dengan hadirin yang lain. Nasib baik aku agak mengenali beliau walaupun pada mulanya agak kabur jugak. Selepas disapa dan diajak ke tempat VIP di hadapan, beliau pada mula keberatan, namun akhirnya bersetuju untuk duduk di meja VIP di hadapan. Maka benarlah bahawa beliau merupakan seorang yang rendah diri, tidak kisah di mana perlu duduk, tidak seperti sesetengah orang yang begitu memillih dan berasakan diri hanya layak duduk di tempat tertentu dan yang disukai sahaja. Sedangkan setiap umat Islam sama sahaja di sisi Allah yang maha adil, tidak kira kaya atau miskin, tua atau muda, semuanya sama, tak lebih dan tak kurang.

4) Sikap beliau yang low profile kadang - kadang membuatkan orang ramai tidak mengenali beliau, tetapi tanpa disedari beliau telah memberikan sumbangan yang amat besar kepada negara. Aku pun kira bernasib baik jugak kerana sahabat baik ku sudi menceritakan perihal mengenai beliau, kalau tidak aku pun sama dengan orang lain - yang tak mengenali beliau. Terima kasih saudara Najieb.

5) Pada aku, jika kita benar - benar jujur dan ikhlas dalam perjuangan serta tawaduk, kita akan kekal lama dalam setiap perjuangan kita. Tun Dr. Mahathir dan Datuk Idris adalah salah satu contoh baik. Bila kita memperjuangkan untuk menaikkan diri, bukannya atas dasar pejuangan yang kita dasari atau percaya, perjuangan tersebut tidak akan kekal lama.

6) Lalu aku teringat pertemuan dengan sepupu ku yang datang ke KL dari Melaka baru - baru ini. Kami ada berbual tentang polemik politik negara ketika ini, masalah yang masih berkarat dalam bahagian UMNO Sungai Petani. Politik cantas mencantas yang masih berlaku di dalam bahagian UMNO Sungai Petani, yang jelas merencatkan proses pemulihan UMNO. Perjuangan diri yang melebihi perjuangan parti, yang akhirnya menghancurkan UMNO. Walaupun PRU12 yang lalu jelas merupakan wake-up call kepada pemimpin - pemimpin UMNO dan ahli - ahli UMNO, malangnya pemimpin dan ahli UMNO ini masih belum belajar dari pengajaran pahit tersebut.

7) Seperti yang aku telah jelaskan kepada beliau ketika dalam pertemuan tersebut, pemimpin - pemimpin ini jelas menggunakan UMNO sebagai vehicle untuk mendapatkan kuasa dan wang bagi memenuhi sifat tamak dan bangga dalam diri.

8) Ia mengingatkan kami kepada nasib yang berlaku kepada Tan Sri Rafidah Aziz, yang gagal mempertahankan jawatan ketua wanita UMNO kepada Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil dalam pemilihan parti yang lalu. Kami berpendapat, kesilapan strategi Tan Sri Rafidah Aziz ialah apabila beliau menyatakan akan meletakkan jawatan ketua wanita UMNO dalam jangka masa 2 atau 3 tahun selepas menang dalam pemilihan tersebut. Ini jelas merupakan kesilapan besar yang mempengaruhi undi akar umbi kepada beliau pada pemilihan tersebut. Ia jelas merendahkan hak dan kepercayaan pengundi kepada beliau.

9) Sentimen yang terhasil daripada kenyataan tersebut adalah apabila akar umbi merasakan kepercayaan yang diberi tidak dihargai kerana jawatan ketua wanita UMNO merupakan jawatan yang dipilih bukannya yang dilantik. Malah masalah akan timbul jika jawatan tersebut dikosongkan kelak apabila Tan Sri Rafidah letak jawatan, siapa pulak yang akan memangku jawatan timbalan ketua wanita? Situasi masa dan keadaan jelas tidak sesuai kepada UMNO khususnya wanita UMNO yang amat memerlukan kepimpinan yang kukuh sebelum PRU13 nanti.

10) Satu lagi faktor yang aku rasakan kebanyakan kita terlepas pandang ialah percaturan Tan Sri Rafidah untuk melepaskan jawatan ketika diri masih lagi diperlukan seperti yang berlaku kepada Tun Dr. Mahathir pada 2002 dahulu. Jelas di sini TSRA lebih mengutamakan nama beliau agar kekal disanjungi sehingga beliau melepaskan jawatan mahupun selama lamanya. Ini bukanlah perjuangan yang ikhlas, perjuangan yang ikhlas adalah perjuangan yang jujur yang tidak mengharapkan apa - apa balasan pun. Balasan hanya akan datang atas kehendakNya.

11) Contoh yang dapat dilihat ialah Mother Theresa yang terkenal sebagai seorang yang membuat sesuatu tanpa mengharapkan sesuatu balasan, malah Tun Dr. Mahathir pun boleh dijadikan contoh, mereka tidak takut diri dibuang atau dipadam dalam memori masyarakat serta tidak takut dipandang serong atau buruk kerana diri mempunyai kepercayaan yang teguh dan yakin terhadap perjuangan masing - masing. TDM pernah berkata, biarlah sejarah mengadili beliau. Niat ikhlas seseorang hanya dapat dilihat setelah melihat hasil kerjanya. Namun begitu ia bergantung kepada siapa dan bagaimana seseorang tersebut yang melihatnya. Kalau dilihat seperti Mat Sabu melihat sejarah tragedi Bukit Kepong, maka hasilnya akan menjadi sebaliknya.  

12) Sejarah Cleopatra juga boleh dijadikan teladan, beliau yang mempergunakan Julius Ceasar untuk merebut kuasa dari suaminya Ptolemy XIV yang juga sedarah sedaging dan juga menggunakan Mark Antony untuk kekal ditampuk kuasa. Akhirnya beliau sendiri terpaksa menamatkan riwayat beliau ketika berada diambang kejatuhan, wallahhualam.

13) Begitu jugalah dengan Pak Lah yang cuba mencari jalan untuk dikenang sebagai PM Malaysia dengan memansuhkan beberapa projek yang telah diluluskan oleh kepimpinan terdahulu beliau, malah ada yang telah dibatalkan terus walaupun kerja sudah dijalankan. Beliau memutuskan untuk membatalkan projek jambatan bengkok di Johor yang telah diilhamkan oleh kepimpinan terdahulu, tetapi sebaliknya, membina jambatan baru yang ke-2 bagi menghubungkan Pulau Pinang dengan tanah besar. Tetapi peliknya rakyat Pulau Pinang tidak pula memberi hadiah kemenangan kepada beliau ketika PRU12 dahulu, sebaliknya rakyat Johor tetap setia memberi sokongan dengan kekal menjadi save deposit kepada BN/UMNO.       

14) Kesimpulannya di sini, bila kita tidak jujur dengan membuat sesuatu dengan harapan mencari nama, tidak akan kekal lama. Contoh yang telah dijelaskan di atas boleh dijadikan panduan.              

No comments:

Post a Comment