Tuesday, November 6, 2012

Kebenaran Dan Keadilan Itu Merupakan Tuntutan Islam

1) Aku tidak berminat untuk ulas panjang tentang keceluparan mulut Nurul Izzah Anwar Ibrahim dalam menyentuh isu "kewajaran hak kebebasan hak beragama juga diberikan kepada orang Melayu". Yang pastinya beliau jelas mencari populariti politik dengan menjual agama. Malah isu ini telah dikupaskan oleh YB Zulkifli Noordin melalui blog beliau. Sila baca di sini dan di sini.

2) Perkara yang hendak aku sentuh di sini berkenaan sikap Dr Asri yang dikenali Dr MAZA yang jelas bersikap berat sebelah dalam isu ini. Beliau yang kononnya cuba berpendirian tidak berat sebelah atau duduk di tengah - tengah dalam soal politik, sering kali gagal dalam melaksanakan apa yang diwar - warkan oleh beliau.

3) Mungkin beliau terlupa tentang ajaran Islam yang menekankan soal keadilan dalam mencari kebenaran. Untuk mengelak dari bersikap berat sebelah seseorang tersebut harus mendengar cerita daripada kedua - dua belah pihak. Malah seseorang tersebut haruslah membuang sikap prejudis dan perlu melakukan "demarcation" dalam analisa masing - masing. Dalam soal ini beliau jelas bersikap yang bertentangan, yang telah dijelaskan melalui facebook beliau.

 
Terlupakah beliau bahawa mencari keadilan dan kebenaran itu wajib, yang merupakan suatu perkara yang dituntut oleh Islam. Jika kebenaran dapat dicapai ia bakal mengelak dari berlakunya fitnah, kerana fitnah itu bakal meninggalkan kesan yang berpanjangan yang mungkin kekal berkurun lamanya yang bakal menyebabkan perpecahan umat. Malah sejarah Islam telah membuktikannya, sejarah penubuhan mazhab Syiah sepatutnya menyedarkan Dr MAZA tentang implikasi fitnah ini terhadap masa depan umat Islam.

4) Apakah niat beliau sebenarnya? Dalam beliau sibuk menuduh ahli - ahli politik yang sibuk mencari populariti menjelang pilihanraya yang tidak lama lagi, terlupakah yang beliau juga mungkin sibuk dalam mencari populariti yang sama. Mungkin beliau terlalu ego hinggakan terlupa untuk cermin diri sendiri.    

No comments:

Post a Comment